Ако синьото гориво поевтинее с около 7%, цената на парното може да падне с до 5 на сто

С 9% да поевтинее природният газ, предлагат от държавния доставчик „Булгаргаз”. Размерът на исканото намаление не е окончателен.


В понеделник дружеството ще внесе официално в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране искането си за промяна в тарифата на синьото гориво.


Шефът на „Булгаргаз” Димитър Гогов не коментира какво намаление в цената на парното ще последва от 1 януари, ако регулаторът одобри предложеното намаление от 9%.


От енергийната комисия обявиха, че ще съобщят новите тарифи за потребителите на топлофикациите, едва след като получат писмено предложението на „Булгаргаз”.  


От частното дружество "Овергаз" съобщиха за Новините на Нова, че все още изчисляват каква да бъде новата тарифа, по която ще се отопляват газифицираните абонати. 

 

Преди две седмици газовият доставчик подписа нов по-изгоден договор за доставка на синьо гориво с „Газпром”.


Димитър Гогов обяви, че топлофикациите дължат на „Булгаргаз” над 184 милиона лева. 167 милиона от тях е дългът на ТЕЦ-София. Столичното дружество връща парите по график.

 

Гогов прогнозира, че въпреки дълга, „Булгаргаз” няма да спре доставките и парно в София ще има.
 
Отношенията с „Топлофикация – София” обаче се затрудняват и от новите договори, които „Булгаргаз” ще подпише с клиентите си. Топлофикациите и предприятията вече ще трябва да заявяват седмично и месечно какви количества гориво искат. Ще има санкции за клиентите, ако потребят над 20% по-малко от фиксираните обеми. Освен това, предприятията ще трябва да предплащат заявените количества с банкова гаранция, депозит или авансово.
 
Репортер: Мария Цънцарова