Инициативата „Направи добро” бе организирана за 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Един ден преди началото на еврейския празник Ханука и само няколко седмици преди Коледа, деца от столичното еврейско училище решиха да зарадват своите връстници от приюта на отец Иван в Нови Хан.


Те дариха хранителни продукти и им направиха картички за предстоящите празници. С това децата се включиха в инициативата „Направи добро”, организирана от еврейската общност по повод 70 години от спасяването на българските евреи.


В инициативата се включиха деца от 1-ви до 7-ми клас на столично 134 СОУ, по-популярно като „Еврейското училище”.


Задачата на всяко дете беше да донесе предварително определен хранителен продукт. Списъкът с най-необходимото беше съгласуван с отец Иван.


Инициативата децата възприеха повече като възможност да дадеш подарък, отколкото като дарение. Затова тези, които не успяха да напишат картичка, я изрекоха в ефир.


А ето и резултатите – консерви с грах или месо, бисквити, конфитюр, перилни препарати и козметика.


През март кампанията ще продължи. Този път в нея ще участват учениците от 8-ми до 12-ти клас. Ден преди Ханука и седмици преди Коледа, отец Иван приветства инициативата така: „Ние не правим разлика между бели, черни, българи, цигани, евреи или какви да е. Ние всички сме под едно слънце и взаимно трябва да се уважаваме и да си помагаме. Тези дечица наистина дават един добър пример, че не правят разлика с другите”, допълни още отец Иван.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Марина Цекова