От финансовата институция признаха за незаконни действията в САЩ

Рекордна глоба ще плати британски банков гигант, за да бъде прекратено разследване срещу институцията за пране на пари в САЩ. По информация на вестник "Уолстрийт джърнъл" банката се е договорила да плати неустойка в размер 1,250 милиарда долара, както и глоба от 650 милиона долара.

От финансовата институция признаха, че е имало незаконни практики при действията на нейни служители на територията на САЩ.

Банката беше разследвана от министерствата на финансите и на правосъдието, от други американски ведомства и от прокурора на Манхатън. Обвиненията бяха в съучастие в пране на мръсни пари на наркокартели и на други организации, които нямат достъп до американската финансова система.

Часове преди новината за извънсъдебното споразумение, постигнато от „Ейч Ес Би Си”, друга британска банка „Стандард чартърд” се съгласи да плати още 327 милиона долара на Съединените  щати заради нарушаване на американските санкции срещу различни страни, сред които Иран. През август същата банка трябваше да плати 340 милиона долара заради незаконни транзакции с Иран.