Проверка на ДНСК показа нарушения в Иракли, обявиха ги по време на протеста

Граждански протести срещу презастрояването на българското Черноморие започнаха днес – 14 януари, в столицата, Пловдив и Варна. Конкретният повод е изграждането на ваканционно селище в Иракли.

В София поне 2000 души скандираха „Искаме природа, не искаме бетон” и „Мафия” пред Народното събрание. Те обясниха, че причината за протеста им е, че едно от малкото незастроени места по българското Черноморие е в риск.

„Тези хора са тук, за да заявят позицията, че са против корупцията”, обясни репортерът на Нова ТВ – Рада Богданова.

Новината, че строежът на ваканционния комплекс на Иракли е спрян, дойде малко след протестиращите се събраха на протест пред сградата на парламента.

Пет часа след като стана ясно, че строителният министър Лиляна Павлова е разпоредила ДНСК да направи проверка на строителните работи, които текат в момента, се оказа, че нарушения в Иракли има. Вече били построени 8 къщи повече, освен това не бил уреден въпросът със строителните отпадъци.

По-рано през деня обаче държавните институции твърдяха, че в случая строителството е започнало законно.

На специална пресконференция екоминистърът Нона Караджова повтори, че за ваканционното селище, което ще бъде построено на мястото на стар пионерски лагер, са спазени всички законови процедури. През 2010 г. имало обществено обсъждане и тогава никой не възразил. Положителното становище на регионалната екоинспекция било още от 2011 г., след оценки на въздействието върху околната среда и на съвместимост по зоните на "Натура 2000". Решението било достъпно за обществеността.

„Фактът, че това решение, издадено август 2011 г., не е обжалвано по съответния ред до ден днешен и не е повдиган въпросът, за мен означава, че това е изключително тенденциозно, преднамерено обвинение към службите на министерството”, заяви министър Караджова.

Организаторите на днешните протести отговориха, че ако в този случай са пропуснали да обжалват, то други техни акции за завършвали с успех в съда и дадоха пример с друг строеж отново в района на Иракли.

От своя страна съпредседателят на партия „Зелените” Борислав Сандов обясни, че в протеста няма нищо тенденциозно:

„Ние получихме снимки преди няколко дена, които публикувахме и това е естествена гражданска реакция. Това е граждански протест. Както излязоха 2009-та срещу заменките на гори, включително и на тези места, така и днес ще излязат и ще покажат своя граждански дух, своята будна съвест.”

Той допълни и че „ако проблемът е в това, че всичко е законно, то значи проблемът е в закона”.

Междувременно, Лиляна Павлова потвърди за Нова Телевизия категоричната позиция на институциите, че по принцип повод за протест няма. И щом бъдат отстранени къщите в повече и въпросът с отпадъците се уреди, строежът може да продължи.

„Строежът е законен, тъй като има всички необходими по екологичните закони разрешения и съгласувания на мястото на бившия детски лагер да се построи ваканционен комплекс, обясни министър Павлова.

Преди да се разотидат с новината, че строежът е спрян, протестиращите заявиха следното:

„Не само за Иракли, за цялото Черно море, да не забравят, ние пак ще сме тук!”
 

Репортажа на Рада Богданова очаквайте в късната емисия на Новините на Нова в 23:30 часа.