Строителството на втора АЕЦ би ни върнало в 1997 г., каза икономическият министър

АЕЦ „Белене” би струвала 20 пъти повече от магистралите, които в момента се строят у нас. Това заяви в ефира на „Здравей, България” министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

 

„Станишев и Овчаров казват, че централата ще струва между 4 и 6 млрд. евро. В същото време HSBC твърди, че цената е 10 милиарда”, каза още Добрев. И допълни, че именно тази цифра е накарала немската компания RWE да се откаже от проекта, защото е разбрала, че не може да намери тези средства, дори с помощта на българското правителство.

 

Министърът отбеляза, че ако изграждането на „Белене” стартира на цената от 10 млрд. евро, то това би върнало държавата в трудните моменти през 1997 г.

 

„Работи се върху анализите, които ще дадат право на Министерския съвет евентуално да започне да строи 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, а необходимите документи ще се готови през втората половина на годината”, разкри още министърът. Той почерта, че инфраструктурата съществува, но е нужна модернизация на площадката на първата ни атомна централа. И все пак – „да си ремонтираш къщата е много по-евтино, отколкото да построиш нова”, коментира Добрев.

 

За провала на сделката с ВМЗ-Сопот

 

„Ако до вчера говорехме за това да избегнем забавянето на заплатите във ВМЗ-Сопот, то днес вече трябва да говорим за това дали изобщо ще има заплати”, така икономическият министър коментира провала на сделката по приватизация на ВМЗ-Сопот.

 
Добрев допълни, че задълженията на дружеството възлизат на повече от 150 млн. лв. Вече имало и дело за обявяването му в несъстоятелност, заведено от кредитор. Вероятно обаче щели да последват още такива искове, тъй като кредиторите са стотици.
 
Добрев бе категоричен, че за да се спаси завода, трябва да бъдат съкратени част от служителите му. Те обаче щели да получат работа по програмите за заетост на социалното министерство.
 
За протестите в Банско
 
„Трябва да се намери начин Банско да се развива”, заяви министър Добрев във връзка с протестите в подкрепа на изграждането на нов лифт там.
 
Ако това не се случи скоро, опашките скоро ще прогонят голяма част от туристите.
 
Целия разговор с министър Делян Добрев гледайте във видеото.