Ако смятате, че атомната енергетика означава независимост, бъркате, заяви Ребека Хармс

„В България трябва да се инвестира във високи технологии, а не във високорискови”, препоръча съпредседателят на групата на Зелените в Европейския парламент Ребека Хармс.

В предаването „Здравей, България” Хармс коментира, че това би подхождало на страната ни повече от атомната енергетика, ако искаме да бъдем модерна държава.

„В България много хора си мислят, че само атомната енергия може да им достави ток”, коментира Хармс. Според нея това може би означава, че страната ни все още е повлияна от съветското мислене.

„В него прогрес означава атомна енергия, а това означава гарантиран добър живот за всички, това е социализмът. Но всички знаем как свърши това – с катастрофата в „Чернобил”, заяви още Ребека Хармос. По думите й атомната енергия е свързана с много високи разходи и една авария може да фалира много държави.


„Ако смятате, че атомната енергия означава независимост, значи бъркате”, заяви Ребека Хармс. „Росатом” е 100% дъщерна фирма на „Газпром”, така че би било по-разумно да построите газови електроцентрали”, допълни Хармс.

Нейната родина – Германия, за няколко месеца след инцидента във „Фукушима” е изключила осем атомни централи.

Евродепутатът обясни, че големите референдуми в Европа по въпроса са били в Швеция, Австрия и Италия. В Италия 90% от избирателите са отхвърлили развитието на ядрена енергетика. Австрия още през 90-те години гласува срещу нея. Мнозинството европейски държави или никога не са използвали ядрена енергетика, или са решили да се откажат от нея.