Така бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира вчерашния вот

„Авторите на референдума предложиха на хората развалена стока в демократична опаковка”. Така бившият енергиен министър Трайчо Трайков коментира проведения първи демократичен референдум в България.

Според Трайчо Трайков „юридическият мозък на ГЕРБ преформулира неконституционния въпрос на БСП в безсмислен”.

Самият той заяви, че не е отишъл да гласува. Според него с референдума е трябвало да бъдат попитани хората дали искат „Белене”, като преди това им се обяснят ясно параметрите на проекта.

„Сегашният въпрос пита за пет-шест неща. Огромен е рискът да сте гласували за едно, а отговорът ви да бъде взет по различен начин”, заяви Трайков. „Нямаше начин човек да не е объркан на референдума. Не защото хората са глупави, а защото беше зададен безсмислен въпрос”, допълни той.

По думите му позицията по проекта "Белене" на германската компания RWE е била ясна още в началото на мандата на правителството на ГЕРБ. Освен това като министър той винаги е знаел за това как са вървели преговорите по време на Тройната коалиция и за това, че НЕК е информирала тогавашния кабинет  по темата.

Трайков не потвърди да е намирал писмата, които миналата седмица сегашният енергиен министър Делян Добрев заяви, че е намерил в кашони, но все пак призна, че информацията от тях му е била известна.

 

Повече по темата гледайте във видеото