Журналист, треньор и финансист в коментар на референдума

Хората категорично не бяха добре информирани за „ядрения” референдум и политиците направиха всичко възможно напълно да ги объркат, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Кристина Патрашкова. „Колко ще струва централата, кой ще плаща, каква ще бъде цената на тока… едни и същи доклади, едни и същи цифри се тълкуват по различен начин. Както и сега след референдума – всички са победители, всеки си тълкува случилото се както дяволът чете евангелието”, допълни тя.

По думите на Патрашкова дебатът бил много сложен, но по-скоро политически, отколкото експертен и затова избирателите много трудно са се ориентирали в ситуацията: „Въпреки това приветствам провеждането на референдуми, защото хората трябва да могат да си казват мнението по дадени въпроси, колкото и трудно да се ориентират”.

„Не може да вървим напред, без да кажем какво се е случило вчера”, коментира финансовият експерт Мика Зайкова. По думите й в неделя имало една лоша и една добра новина.

Лошата новина е, че политиците не разбраха народа си, който им каза, че излиза извън рамките на партийната си принадлежност и гласува по съвест, доколкото може”, обясни Зайкова. Политиците обаче не успели да излязат от партийните си рамки, зад които прозирали много сериозни корпоративни интереси.

Добрата новина според Зайкова, е че "хората казаха какво мислят, че изборите не бяха платени и че до урните са отишли в по-голямата си част интелигентни хора".  

Смятам, че българският народ трябва да узрее и да участва на референдуми с адекватни теми за гласуване, заяви Тити Папазов. Допитването за нова ядрена централа било неуспешно, смята баскетболният треньор. „Жалкото е, че една добра идея не получава добра реализация…Не знам дали хората ще разберат, че тяхното участие в управлението на държавата е значимо”, смята Папазов.

Повече за алтернативните теми, по които може да има референдум според тримата гости на предаването, можете да научите от видеото.