Прихванали апатията на българина, твърди “Евророма”. Не им платиха, контрира ВМРО

Изпарилия се в деня на референдума ромски вот „потърсиха” в студиото на „Здравей, България” председателят на „Евророма” Цветелин Кънчев и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Там, където изчезнаха българските гласове, там отидоха и ромските”, настоя Кънчев, според когото апатията, обзела ромския избирател, не се различава по нищо от тази на българския.

Като цяло в Западна България избирателната активност сред ромското население е била по-висока, отбеляза той и припомни, че гласуването в Кюстендилско е направило впечатление и на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Доста от нашите хора са обидени на електроразпределителните дружества”, заяви Кънчев в опит да обясни защо толкова малко представители на циганския етнос се явиха пред урните на първия демократичен референдум в България. „В последните години никой не обърна внимание на този ток, който е 150 – 160 волта. Роми… българи, на хората им писна от тези дружества, които си правят каквото искат”.

Ромите не отидоха да гласуват, защото никой не им плати”, коригира го обаче Ангел Джамбазки. „Показват го и вашите репортажи… Те си казаха, чисто и просто – няма кебапчета, няма глас”.

„Като извадим около 1 млн. ромски гласове от тези 6,9 млн., като извадим 800 хил. мъртви души и 600 хил. гласове на ДПС, от избирателния списък трябва да извадим 2 млн. гласоподаватели, които винаги гласуват само по интерес”, посочи Джамбазки.

Не бих казал, че трябва да се прави разлика между мангасари и цигани, или между ганьовци и българи… Винаги съм го казвал и много държа на това нещо…”, заяви мъдро председателят на „Евророма”. Представителят на националистите вмъкна само: „Радвам се, че не го казах аз!
 
Един милион гласове звучи страшно, отбеляза Кънчев, според когото няма разлика между апатията на ромския и българския гласоподавател. Ангел Джамбазки обаче не се съгласи и предложи да се провери за кого са гласували ромските избирателни секции на последните избори, за да е ясно кой е купил гласовете им.  

Джамбазки извадил резултатите от няколко ромски махали – в София, Пловдив и една по Черноморието и щял да представи данните след като ЦИК обяви окончателно резултатите от всенародното допитване.