Част от оръжейниците започват сами да напускат

Държавата ще осигури работа за 900 служители от ВМЗ-Сопот. Това съобщи в предаването "Здравей, България" социалният министър Тотю Младенов.

Около 400 оръжейници ще започнат да напускат предприятието доброволно от днес. Като обезщетение работниците ще получат от сопотската оръжейница по четири брутни заплати или около 2 000 лева.

„Върви се по две линии за завода. На първо място е оздравителният план. От друга страна, преди десет дни събрах бизнеса от целия регион Пловдив, синдикатите, бюрата по труда, за да предоставим на хората алтернативи за работа в региона.

От следващата седмица ще има приемни както в завода, така и в бюрото по труда в Сопот и в Карлово. В тях синдикати и служители на бюрото по труда ще дават консултации.

Частният бизнес от региона е предложил над 140 свободни работни места за специалисти в машиностроенето, както и 222 свободни позиции в други сфери.

Община Сопот е дала заявка за 200 души, които ще им бъдат осигурени по Оперативна програма „Човешки ресурси”, община Карлово – за 300 човека.

„За над 900 човека можем да предложим алтернативи”, подчерта министър Младенов.

На над 300 човека, които искат да се преквалифицират, също ще им бъде дадена тази възможност.

Що се отнася до въпроса как работниците ще стигат до новите си работни места, министърът обясни, че има опция по ОП „Човешки ресурси”. Заявления от бизнеса се набират до 8 февруари. По програмата се поема пътят в радиус от 100 км.