В “Пайнер” се отказали лесно от евро парите, твърди инж. Димитров

С неразбиране за реакцията на критиците по адрес на българския поп-фолк, превърнал се от плагиат в жанр, на който вече посягат съседите, инж. Митко Димитров обясни пред Нова ТВ мотивите зад отдръпването на родната чалга от проекта, който трябваше да бъде финансиран от Европа.

 

Решението за отказа от евро парите дошло бързо и лесно, но причината за задния ход на поп-фолка не била в скандала, а в бавните процедури по усвояването на средствата, каза в интервю основателят на „Пайнер Медиа”, след като широкият обществен отзвук на успешното кандидатстване пред Брюксел, включи и не малко съмнения дали жанрът трябва да се ползва с европейско финансиране, за да се популяризира у нас и по света.

 

Човекът, който в голяма степен стои зад възхода на поп-фолка в годините след социализма, недоумява и действията на критиците, които се страхуват, че чалгата ще урони престижа на България на европейска сцена - нещо, което нито Мадона е сторила на САЩ, нито "Тату" на Русия.

„Още от самото начало имах чувството, че нещата ще се забавят доста и от друга страна ще изтървем темпото на доставката на техниката,” каза Димитров в интервю за „Здравей, България”, след като „Пайнер Медиа” се отказа от проекта си, по който трябваше да усвои 2 млн. лева по програма „Конкурентоспособност”.

„Решението ни беше много лесно, след като разбрах, че поне още година ще се забавят нещата… Взехме го от раз”, добави собственикът на „Пайнер”. „Скандалът ми даде възможност да премисля нещата още веднъж, по-обективно, но не той беше причината да се откажем от проекта”, коментира Димитров.

Ден преди Митко Димитров да обяви, че няма да се възползва от проблемното еврофинансиране приключи проверка, която не откри проблеми в проекта на „Пайнер”. „Всичко се гледаше под лупа… и така е добре, за да се изпипват нещата”, заяви основателят на компанията, но препоръча на съответните институции „да движат нещата по-делово”.

Проектът на „Пайнер Медия” е предвиждал единствено закупуване на техника като висококачествени камери, увери инж. Димитров, който отрече обвиненията, че парите щели да се използват за странични дейности, например за разкрасяване на певиците.  

 

Оказва се, че парите, от които се отказва „Пайнер” няма да бъдат усвоени от никой, няма да дойдат в България, а ще си останат в Евросъюза.

„Може би тези хора, които се дразнят, че се развиваме, че имаме успешен бизнес, сега са доволни, но няма да им стане по-хубаво… Според мен това са лицемери и двуличници, които казват: ‘Ох, аз тази музика не я слушам’… до Брюксел стигна, че репутацията на България щяла да се урони…,” казва инж. Димитров и не крие възмущението си: „Какви са тези глупости… Нима репутацията на САЩ се е уронила, когато Мадона прави изключително сексапилно шоу или репутацията на Русия се е нарушила от група като ‘Тату’?”

Цялото интервю гледайте във видеото.