Авансовото плащане било сред най-големите грехове на топлофикациите

Сметките за ток и парно се превърнаха в сезонна тема номер 1 в последните дни и седмици. Недоволни граждани протестират в различни градове на страната не само срещу високите цени на комуналните услуги, но и против ред нередности в отношенията между монополите и потребителите.

Основното искане на недоволните от топлофикационните дружества граждани, което беше представено в студиото на „Здравей България” от трима абонати на столичната „Топлофикация”, е това за сключване на индивидуални договори между доставчик и потребител.

Индивидуалният договор би трябвало да ни даде това, което Законът за защита на потребителите вече го е описал, но в момента не се спазва – член 16, който каза, че „продажната цена и цената на единица мярка на стоките и услугите трябва да недвусмислени, лесно разбираеми, ясно и четливо изписани и да не въвеждат потребителя в заблуждение”, отбеляза Дончо Дудев. По думите му от раздаваните в момента фактури не става ясно кой какво дължи и защо го дължи. „Не искаме формули, искаме единици”.

И според Стоян Грозданов индивидуалният договор решава всичко – „както за водата, за тока… В индивидуалния договор имаш единична цена спрямо уреда, който е вкъщи, имаш и клауза за отказ от услугата”.

Приемането на авансови плащания е сред най-сериозните нарушения на топлофикационните дружества, посочи Грозданов. То може да става само с изричното съгласие на потребителя.

В търсене на още основания в защита на потребителския интерес Димитър Грозев се обърна към Конституцията, в която е записано че икономиката се основава на свободна стопанска инициатива: „Ние не сме роби или крепостни селяни и затова трябва да имаме индивидуални договори”.

На тези аргументи абонатите получиха отговор и съгласие от представител на топлофикациите, но разбира се не без очакваното „НО”.

Яснотата по сметките е абсолютно коректна, що се отнася до сметката на блока”, каза по телефона Валентин Терзийски, заместник-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества. Асоциацията е за индивидуални договори, но там разбират договор с абонатната станция, а не с отделния потребител.

Отоплението на цялата сграда е физически закон. Разпределението на енергията вече може да стане по няколко начина”, посочи Терзийски.

В сегашните договори не ставало ясно кой е продавач и кой потребител, отбелязаха обаче гостите в студиото и не се съгласиха с постановките на Терзийски. „Държавата е тотално абдикирала. Кой защитава обикновения потребител, обикновения гражданин…”, попитаха те.