Има ли политика зад посочването на „Хизбулла”? Ще стигне ли докрай разследването на атентата?

Изказаното във вторник от вътрешния министър „обосновано предположение”, че зад атентата в Бургас стоят хора, свързани с военното крило на „Хизбулла”, не ни превръща в мишена. „Ние поначало сме мишена… като всяка една страна в света”, каза в „Здравей, България” журналистът Иво Инджев, според когото важното в живота било да бъдеш достоен. По думите му достойното за България в случая е било да заеме позиция.

Инджев обясни, че сред западните ни съюзници има две групи – едните искат, ако има начин, да избегнем посочването на истинския виновник. Другите, плюс Израел, държат той да бъде посочен.

„Какво трябва да направим? Ако истината е, че има връзка на ‘Хизбулла’ с атентата, на кой натиск трябва да се подчиним – на натиска на истината или на натиска на онези, които ни казват, че не трябва да казваме истината, защото е опасно да се живее с нея”, допълни той.

Искаме да сме част от НАТО, но някой друг да плаща, смята още Иво Инджев, който бил склонен да повярва на информацията, с която разполагат съюзниците на България, отколкото на българската.

„Когато вътрешният министър казва на два пъти ‘обосновано предположение’, аз мога да изразя обосновано съмнение”, коментира обаче колегата му Георги Милков.  

Според него във вторник от устата на вътрешния министър Цветан Цветанов не получихме никакво доказателство за това кой е извършил атентата в Бургас.

Политиката взе връх в този случай. Като криминален казус той ще стигне в задънена улица”, смята Милков. „Много ми се иска поръчителят на атентата да стане ясен, но и да се разбере какво е накарало правителството да вземе това решение”, допълни журналистът.

Гледайте целия разговор с двамата журналисти във видеото.