Обоснованото предположение за атентата в Бургас не е доказан факт, смятат от БСП и ДПС

Продължават споровете между управляващите и опозицията около изнесените по време на Консултативния съвет данни за атентата в Бургас и предположението, че в него участва военното формирование на ливанската шиитска групировка "Хизбулла".

Опозицията иска да знае защо вътрешният министър е изнесъл тези данни.

„Всички от опозицията питаме кое наложи вътрешният министър да излезе по никое време, ни в клин, ни в ръкав да изнася предположения, които не представляват доказани факти”, попита в студиото на „Здравей, България” депутатът от ДПС Йордан Цонев. Според него изнасянето на междинни факти около разследване, което има значение не само за България, но и за събитията в света, не е практика никъде по света.

„Информацията е вярна, когато е доказан факт, а министър Цветанов каза, че не е доказан факт”, допълни Чонев.

Според депутата от БСП Атанас Мерджанов вчерашният доклад, представен от вътрешния министър пред Консултативния съвет по национална сигурност, е бил повърхностен и в него не е имало цялостен и задълбочен анализ на обстановката в Близкия Изток като цяло.

„В това е нашият основен упрек. Създаде се трайно впечатление, че българските управляващи действат под чужд натиск”, заяви Мерджанов.

Според Йордан Цонев терминът „обосновано предположение” е „принос в съдебната и юридическа терминология”.

„Всички парламентарно представени партии, освен управляващата ГЕРБ, не застанаха зад това предположение и целта на Консултативния съвет да излезе с единно мнение по въпроса не стана. Останалите партии не могат да се съгласят да се изнасят по тази тема етапни данни от разследването и да се правят обосновани предположения, които могат да имат сериозни последици в световен мащаб”, коментира Цонев.

Депутатът от ГРЕБ Димитър Лазаров обаче заяви, че е нормално в едно такова разследване да не бъде изнесена докрай цялата информация и най-вече източниците за придобиването на тази информация.

„Не виждам защо трябва да се нагнетява напрежение. България е член на НАТО, на ЕС, партнира си и с други държави. Тези заключения не са правени само след разследването в България, разследване е проведено и в много други страни”, заяви Лазаров.

Целия разговор гледайте във видеото