Румен Петков и ген. Радев в коментар на документите и службите, които познават

Предизборното вадене на документи от папките на службите събра коментарите на двама запознати с работата им в студиото на „Всяка неделя”. Без да е убеден, че става дума за политическа поръчка бившият вътрешен министър Румен Петков категорично отхвърли обвиненията, че зад скандала „Буда” стои БСП. От своя страна ген. Кирил Радев, директор на НСБОП по времето когато е създадено делото, замесило името на премиера Бойко Борисов, очаква с наближаването на вота да се появят нови документи, които обаче няма да променят нищо.

Компроматният удар по министър-председателя не бил в стила на социалистите, настоя Петков. „Ако беше така, щеше да бъде направено през 2009 г.”

„Моето усещане, разбиране, анализ е, че в случая надали политическата поръчка е в основата”, каза депутатът от Коалиция за България, който твърди, че докато е бил начело в МВР не е виждал „нито папка, нито папки”, озаглавени „Буда”.

Обяснението на премиера, че е бил наблюдаван от службите заради контактите му със Симеон Сакскобургготски и Тодор Живков не било вярно, защото „през 1996 година Борисов не е охранявал Царя, а Живков беше на легло”, посочи Румен Петков.

Ваденето на документи ще продължи. Задава се мръсна политическа кампания”, коментира още бившият вътрешен министър.

Според Петков за лидер на левицата няма опасност, защото „Сергей Станишев не е имал възможност политически да злоупотребява с власт… той беше министър-председател”. Спекулациите на тема енергетика и злоупотреби, които се задават обаче са много груби, добави Румен Петков.

С появата на тези документи някой обидно подцени българските граждани. Преследват се политически цели, въпреки че самата поръчка не е политическа... За жалост пак бяха намесени службите”, коментира ген. Кирил Радев.
 
Документите са безперспективни, изготвени са с определено намерение, но не носят никакви последици, смята бившият директор на НСБОП. „Въпросът, който не беше отговорен е дали човекът в тези документи е информатор и дали е бил обект.”

„Вадят се едни работни документи, които показват как работят службите. Никой не се замисля за това как ще се отрази това на тях”, добави Радев, който е категоричен:

Бойко Борисов не беше мутра по онова време и не е бил разработван. Разработвахме престъпни групировки. В папките имаше имена… но да се стигне до това – не.”
 

Цялия разговор можете да проследите във видеото.