Цената на тока се определя от ДКЕВР и включва акциз, който за битовите абонати е равен на нула

Основна причина за недоволството на хората, които излязоха по улиците в цялата страна, са допълнителните такси, които плащаме заедно с цената за консумираната енергия.


Крайната цена на тока се формира от две неща – цена за снабдяване и за разпределение на електрическата енергия. Върху тази сума се начисляват и 20% ДДС.


Цената на тока се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тук се включва и акциз, който за битовите абонати е равен на нула.


Цена за разпределение пък се  формира от 7 компонента. За първите четири плащаме, защото токът не може да дойде от централата направо в домовете ни. Затова, отделяме пари за транспорта му и за трансформацията на електричеството от високо, в средно и ниско напрежение, така че да го ползваме в контактите у дома.  


След това, плащаме и за три вида добавки: за зелена енергия, за насърчаване и на т.нар. „когенерации” и за „невъзобновяеми разходи”.
От ЧЕЗ пък правят следната сметка - ако сме платили 100 лева за месеца, само 9 от тях отиват в енергото.  


При EVN тази сума е 5.70 лева. От компанията обаче обясниха, че с тях  инвестират в клиентско обслужване и поддръжка на електроразпределителната мрежа.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Яна Николова