Това обяви ирландският посланик в Румъния

Оставката на правителството не би трябвало да бъде фактор при вземането на решението на Съвета по правосъдие и  вътрешни работи за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това обяви ирландският посланик в Румъния по повод опасенията на румънския политически елит, че ситуацията у нас ще засегне решението, което трябва да бъде взето през март.

Оставката на българското правителство показва неадекватността на програмите за строги икономии, убедени са медиите в съседна Румъния.

В обширен материал румънският вестник „Адевърул” посочва, че очевидно твърде много икономии, комбинирани със сляпото прилагане на политика от ултралиберален тип, могат да доведат до тежки социални проблеми.

Авторът посочва, че на Запад либерализацията на енергийния пазар е довела до точно обратните ефекти спрямо тези в България: там цените са спаднали, бившите монополисти са били задължени да преговарят със стратегическите си клиенти или да отстъпят част от дейността си на по-малките оператори.

Сигурно е, че се намираме пред една сериозна политическа криза, предизвикана директно от натиска на улицата, а това не може да бъде игнорирано, предупреждава анализаторът в статия, озаглавена "Почетна оставка или оставка под натиска на улицата?". Авторът е убеден, че ситуацията в България е сигнал, че е достигнат критичният праг на социалната издръжливост.

В тази връзка жизненоважна изглежда нуждата европейският бюджет за 2014-2020 година не само да съдържа необходимите структурни фондове, предназначени за нашия регион, но и да има облекчени процедури за достъп, за да даде на източноевропейските страни възможността по-бързо да получат парите от Кохезионния сектор.