Ако няма такъв, каква е гаранцията, че следващото правителство ще започне тази битка, попита Костов

От парламентарната трибуна лидерът на ДСБ Иван Костов се обърна към президента с призива да чуе хората, защото иначе може да бъде подменена причината, заради която хората излязоха на улицата.

„Не си играем тук на театър”, заяви Костов пред пълната зала в парламента. „Тук се регулират изключително важни отношения, които дават сила на един монопол да злоупотребява и отнема силите на държавата да го обуздава. Който е обезсилвал държавата, за да не може да се противопостави на монополите, трябва да признае, че е било огромна грешка”, допълни Костов.  

„Нужен е консенсус за започване на битка срещу монополите, ако няма консенсус, каква е гаранцията, че следващото правителство ще започне тази битка”, коментира още лидерът на ДСБ.

 

„Монополите се справиха с държавата, тъй като не се взеха необходимите мерки", заяви Мартин Димитров. "Но най-големият проблем са ниските доходи, а за него не се говори. ГЕРБ обеща европейски доходи, но тях ги няма. Затова недоволството е оправдано”, смята Димитров.

 

Според него сега има два пътя. Единият е към популизма, а другият е пътят на антикризисните мерки. ”Ако не нераснат доходите нищо добро не ни чака”, заяви Димитров.

 

„Политиката ни трябва да се изразява в конкретни мерки. България е вадена и от по-тежка криза”, заяви той и допълни, че единственият начин да станем по-богати е икономиката да тръгне нагоре.

 

Димитров попита по-малки ли са проблемите с държавните монополи. „Сега, вместо да има мерки срещу монополите, оставката им помага. Следват 3 месеца безвремие. Оставката беше необходима, но тя трябваше да бъде последвана от програмно експертно правителство, което да даде решение, а не да се задълбочават проблемите”, категоричен беше Димиторв.