Изборът на новия патриарх е свързан с надеждата, че той ще бъде опората на народа в трудния момент

Ние всички вярваме, че Негово светейшество българският патриарх Неофит ще бъде опората на народа в този труден момент, също така и за много години напред. Той е човек, който е доказал, че е извор на стабилност, зрялост, канонично съзнание и ревност за запазване на чистотата на православната вяра и интересите на Църквата и на народа.

Така богословът д-р Десислава Панайотова коментира избора на новия патриарх и допълни, че  гласуването е било демократично, прозрачно и лишено от задкулисни игри.

„Най-важното, което много ни зарадва беше когато Негово светейшество влезе в Светия Синод като патриарх и с Ловчанския митрополит Гавриил и се усмихнаха и се прегърнаха. По-късно на официалния обяд Ловчанският митрополит сподели, че преди да започнат изборите с Негово светейшество Неофит и със Старозагроския митрополит са се уговорили да бъдат лоялни в предстоящото им състезание и да докажат, че Църквата е стабилният фактор в българското общество”, обясни д-р Панайотова.

Богословът проф. Иван Желев изрази надежда, че с новия патриарх Църквата най-накрая ще влезе в ежедневието на хората.

„Църквата даде заявка да заявява своята близост”, отбеляза проф. Желев и поясни, че това си е проличало не само в словото на Патриарх Неофит, но и в това на старшия митрополит от Светия Синод, който го приветства от името на митрополитите.

Според проф. Желев Църквата трябва по-дейно да се оглежда в ъглите на обществото, за да види къде има нужда от помощ, защото високият авторитет, който има, я задължава.

Ще може ли с избора на нов патриарх да се сложи край на скандали и проблеми, свързани с Църквата - гледайте във видеото.