В музея се съхранява и дареният преди приватизацията реквизит на Националния киноцентър

В хранилищата на Националния исторически музей се пазят експонати, които в момента не са изложени или както казват специалистите – експонатите, които в момента „почиват”.


„Тази почивка означава експонатът да бъде поставен в едни по-специфични условия. Точните параметри да му се нагодят, защото в експозицията по принцип не може да се нагласи точната температура и влага, която е за съответния материал. Едно знаме не може да виси в пространството, защото коприната допълнително нагъва материята и тя провисва. То трябва да бъде в хоризонтално положение”, обяснява доц. д-р Цветана Кьосева, зам.-директор на Националния исторически музей.


При специална температура и светлина се пази и дареният преди приватизацията реквизит на Националния киноцентър. Кьосева пояснява, че това са „някъде около 7-8000 предмети, главно исторически костюми, от най-известните български филми, които са изработени в периода на златното десетилетие на българското кино”.


Картините, обувките и пишещите машини са само част от богатството на киноцентъра. А платовете, с които са изработени костюмите, са внос от Сирия и са шити с месеци. Изработвани са по фрески и описания от хроники.


В музея има и по-специални хранилища – трезорите. В тях се пазят експонати от злато и сребро. В трезорите се пазят и експонати, чиято собственост предстои да определи съдът. Най-често това са предмети, които са конфискувани при опит за прекарване през граница. Най-често става въпрос за монети, които впоследствие държавата предоставя на музея. Експертизи се правят и при регистрацията на частните колекции.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нина Димитрова