Решението ще бъде взето от ДКЕВР по ускорена процедура

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение за промяната на цените на електроенергията на 5 март. Това съобщи енергийният регулатор на своята страница в интернет.

В съобщението се отбелязва, че решението за изменение на цените ще бъде взето по съкратена процедура и в съкратени срокове.

На закритото заседание ще се приемат доклад и проекторешение за новите цени от 1 март, които ще бъдат публикувани на сайта на ДКЕВР.

Общественото обсъждане на основните принципи в решението със заинтересованите лица ще се състои на 4 март, а срокът за предоставяне на становища по проекта е до обяд на следващия ден, отбелязват от регулаторния орган.

 

По-рано днес стана ясно, че токът ще поевтинее с по-малко от 8%, както показват разчетите на ДКЕВР. За да изчисли точно с колко ще падне цената комисията изчаква анализите за разходите и технологичните загуби в енергетиката.

Надеждите са по-сериозно влияние да окаже преразпределянето на квотите произведена енергия от различните видове електроцентрали, като се извадят скъпите въглищни централи. По-ниските сметки могат да дойдат и от намаляване на признатите технологични загуби на енергоразпределителните дружества.

Държавната комисия получи правото да променя цените на електроенергията повече от веднъж годишно, с което по-евтиният ток можеше да стане факт още от утре. Засега обаче ясно е само, че величината на намалението ще е под 8%.