Не са съгласни с промените в Закона за публичност на имуществото

Четири национално представителни работодателски организации ще обявят в декларация решението си да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество, стана ясно след среща в Българската търговско-промишлена палата. Освен БТПП, намерение да подкрепят такъв документ, адресиран до председателя на съвета, са заявили още представителите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Асоциация на индустриалния капитал (АИК) и Българската стопанска камара (БСК).

 

Причина за решението на работодателските организации е несъгласието им с „противоконституционните промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор”.

 

Оттеглянето на работодателите става в навечерието на насрочената за утре тристранна среща в Министерски съвет, на която трябва да бъдат обсъдени мерките, предприети в икономическата и социалната сфера.

 

„В момента мерките за бедните са много по-важни, отколкото да реагираме на този иначе идиотски закон”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от „Фокус”. Коментарът му бе във връзка с намерението на работодателските организации да се оттеглят от НСТС. Той определи закона за публичност на имуществото, прокаран по думите му в последния ден от работата на парламента, като „изключително циничен и противоконституционен”.

 

Лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев отбеляза, че в непълен състав Тристранният съвет няма да може да взима решения. „Можем да проведем един разговор, но съветът не може да заседава”, добави Тренчев.