Около 2 и половина милиона лева ще отидат при тези, които не са получили енергийни помощи

На ниво работна група бяха разпределени парите за най-уязвимите групи от населението.

 

Възможностите към днешна дата - около 2 и половина милиона лева ще отидат при тези, които не са получили енергийни помощи, защото са превишили прага с до 10 лева. Добавката ще е еднократна в размер на близо 65 лева. Пари се предвиждат и за възрастните хора, които заради актуализацията на пенсиите, ще отпаднат от енергийното подпомагане. Сумата и броят засегнати обаче все още не са ясни. 

 

Милион и 200 хиляди отиват при децата с увреждания. Всяко от тях ще получи по 50 лева. Същата сума ще има и за майките, които не работят и гледат деца от 1 до 2 годишна възраст. Това ще струва на бюджета малко над 2 милиона. 

 

3 милиона ще отидат, за да не спрат да работят социалните кухни. Като теглим чертата, сметката показва около 10 милиона за помощи - останалите пари ще отидат за създаване на работни места. Очакванията са да се намери работа за 2 хиляди и 500 младежи до 29 години. Както и за още 7 хиляди души. Ще се подпомогнат и младите хора, които излизат от домовете. 

 

Предвидено е също обсъждането на Актуализираната стратегия за заетост на България за периода 2013 – 2020. В стратегията е заложено броят на живеещите в бедност да намалее с 260 000 за седем години. И още – целта е заетите във възрастовата група от 20 до 64 години да се увеличат до 76%. Миналата година те са били около 63 на сто. Хората, напуснали преждевременно образованието си, трябва да са не повече от 11%, а младежката безработица да намалее три пъти в сравнение с миналата година – от 21 на 7%. 

 

След обсъждането на социалните мерки и актуализираната стратегия по време на Тристранния съвет, в сряда те ще бъдат гласувани и от кабинета.