Съоръжението ще бъде отворено за трафик от средата на май, обяви президентът

Дунав мост 2 ще бъде пуснат в експлоатация в средата на следващия месец, каза в Русе президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава пристигна в крайдунавския град, за да се запознае от първа ръка със ситуацията около нивото на реката и посети Дунав мост 1, заедно с транспортния министър Кристиан Кръстев.

 

Във вторник по моста, който свързва Видин с Калафат, са проведени изпитания с автомобил, преминал по съоръжението между българския и румънския бряг със скорост от 100 км/ч., похвали се държавният глава, цитиран от БГНЕС. По думите му уточняването на последните детайли около пускането на втория мост в нашия участък ще стане на среща между министрите на транспорта на двете страни.

 

Плевнелиев огледа русенския Дунав мост, в чиято конструкция зейна дупка, предизвикала нарушения в автомобилния трафик. Той посочи, че отварянето на втория мост над реката ще позволи да се направи рехабилитация на 60-годишното съоръжение между Русе и Гюргево, което досега не е ремонтирано основно.

 

Президентът повтори изказването си, че България се нуждае от още два моста над река Дунав, за които ще се търси европейско финансиране.

 

„Спомняте си, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 бяха Оряхово-Бекет и Силистра-Кърълаш. Преценката на много експерти в много министерства показва, че те трябва да бъдат при Русе и при Силистра. Тук е огромният трафик, от гледна точка на туризъм, индустрия. Тук наистина с една дупка запушихме Европа-Азия”, заяви Росен Плевнелиев.

 

Предстои изграждането на скоростен път Русе – Свиленград, припомни още Плевнелиев. Според него най-сигурният начин за реализацията на подобен проект е чрез публично-частно партньорство. „Има заявен интерес от Катар, а вероятен партньор в процедурата ще бъде и Китай”, съобщи президентът.