ГЕРБ ще пазят стандартите за качество, социалистите ще субсидират “малкия” фермер

Поредица от грешни решения и много бюрокрация виждат СДС в аграрния сектор и предлагат промени в три направления, каза Петя Ставрева, водач на партийната листа в Пловдив, по време на предизборен дебат в „Здравей, България”, посветен на земеделието.

 

Първото от тях предвижда намаляване на бюрокрацията и опростяване на процедурите по кандидатстване. Втората посока е развитие на програмите за регионалната заетост. От съюза предлагат поне 50% от стоките във веригите да са български.

 

Евродепутатът и представител на доскоро управлявалата партия ГЕРБ Мария Габриел смята, че в основата на евтиния внос на земеделска продукция стои близостта ни със страни с по-топъл климат като Гърция и Турция. По думите й в родното земеделие е необходимо окрупняване, вътрешно структуриране на сектора и целенасочено подпомагане на производителите.

 

„Трябва да обърнем внимание на износа”, каза още Габриел и даде пример с Турция, която наскоро отвори пазара си за млечни продукти и яйца. „Не можем да спрем вноса… в условията на мондиализация (затова) необходимо е скъсяване на пътя между българския производител и търговеца. „Продължаваме политика за качество на продуктите”, обеща евродепутатът, но призна, че е необходим и контрол.

 

Не само с усвояване на евросредства, но с активни държавни действия ще работи в земеделието "Коалиция за България".

 

Необходим е силен граничен контрол, защото много често проблемът е в пристигащата евтина нискокачествена продукция”, смята Светла Бъчварова, бивш-зам.-министър на земеделието от правителството на Тройната коалиция. В БСП ще обърнат внимание и на подпомагането на малките производители, за да могат да произвеждат и да участват на пазара. „За да стане това е необходимо малките стопанства да получават субсидия към доходите си”, каза още Бъчварова.

 

Стандартите за качество бяха едни рецепти, които се наложиха изкуствено и цените на всички останали стоки тръгнаха с тях, защото контролът беше принизен”, добави още представителят на БСП.

 

ДПС е за кардинална промяна на политиката в земеделието”, каза в ефира на Нова ТВ Салиха Емин от листата на движението в Кърджали. По думите й мерките, които трябва да се предприемат са свързани и с новия програмен период, но и с регионална диверсификация. В ДПС смятат, че е необходимо насочване на вниманието към по-необлагодетелстваните региони.