Месопреработватели твърдят, че са на прага на фалит

Месопреработватели твърдят, че са на прага на фалит. Причина е наредбата, според която те вече нямат право да влагат вода в пилешкото месо. Основният им аргумент е, че тази рестрикция важи само за българските фирми, но не и за продукцията, която се внася от чужбина.

 

Именно затова те обжалваха разпоредбите. А в понеделник ще разберем дали съдът ще позволи отново да ядем пиле с вода.

 

На пазар за пилешко – поканихме „активния потребител”  – Богомил Николов. Той е „за” месото без вода. И ако наредбата падне това ще е „една крачка напред – две крачки назад”.

 

В магазина попаднахме и на още противници на добавките. А аргументът почти винаги е едни и същ - хората искат да ядат качествено месо, а не водорляк и препарати вътре.

 

"Водата не може сама по себе си да се усвои от пилето. Затова се прави т.нар марината, в която се слага фосфатна сол. Тази фосфатна сол обаче няма вкус, затова ние си осоляваме яденето два или три пъти отново и това е основната причина за инфаркти и инсулти", каза Николов.

 

Тази дама дори е тройно против добавките в месото – един път - като потребител, втори път – като лекар и трети път – като човек, който от детството си има сърдечни проблеми.

 

Противниците на забраната обаче контрират – влагането на добавки в месото не го прави по-малко здравословно.

 

Нещо повече – добавки и до днес са позволени в колбасите и пушените меса. А когато ги е имало в пилешкото, то се е котирало доста добре, заради по-изгодната си цена.

 

И още вратички в наредбата. Разрешено е българските производители да обработват месото предварително и след това да го продават на ресторанти. Както и на топлите щандове в магазините.

 

Не всички в бранша обаче са против наредбата. Някои фирми не виждат проблем да я прилагат. Баланс може да се намери, ако тоталната забрана се смени с подробен етикет.