Този път Турция отвърна на удара – забрани влизането на над 20-годишни автомобили

Близо 12 часа продължава блокадата за товарни автомобили на границата с Турция. Българските превозвачи спряха движението на камиони в знак на протест срещу рестриктивните мерки от страна на Турция. Заради блокадата пред Капитан Андреево и Лесово се извиха километрични опашки.


Камион с българския трибагреник затвори Капитан Андреево тази сутрин и сложи началото на втория за седмицата протест на превозвачите. Преди 7 дни те получиха уверение, че временно Турция няма да им пречи да си вършат работата, но това не се случи.


„На практика се получи затягане на мерките, повече тормоз и ние затова предприехме тия мерки да затворим границата. Турската страна не спазва никакво европейско и международно законодателство. По всякакъв начин ни бавят да не можем да преминаваме страната. Камионите стоят по 3-4 дни на границата”, обясни пред камерата на Нова превозвачът Петко Ангелов.


Превозвачите се оплакват, че властите в южната ни съседка спират българските камиони неоснователно и измислят различни проблеми, за да не ги пуснат.


Докато превозвачите настояват да се проведат срещи между българската и турската държава и да получат писмено уверение, че тормозът ще спре, край границата опашката от тирове расте. В късния следобед тя мина 10 километра и ще стане още по-голяма, тъй като индикации протестът да спре засега няма.


Междувременно от днес Турция въведе ограничения и за българските леки автомобили. В страната не се допускат над 20-годишни коли.


Българските превозвачи са категорични, че този път протестът ще продължи, докато не получат гаранции от турска страна за отмяна на рестриктивните мерки срещу тях.


От обяд полицейски патрули в Ямболско пренасочват тежките камиони на тир паркинги край пътя, за да изчакат вдигане на блокадата.

 

От Министерството на транспорта съобщиха, че за тези проблеми е сезирана Европейската комисия. А от Министерския съвет са разпоредили на посланика ни  в Анкара Красимир Тулечки да се заеме със случая. В резултат турската страна даде указания за вдигане на всякакви рестрикции спрямо българските превозвачи.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Димитър Иванов и Валентин Иванов