Втори ден превозвачи са блокирали движението през границата с Турция

Над 10 км товарни автомобили на граничен пункт Капитан Андреево и невиждани мерки за сигурност и охрана от страна на полицията и жандармерията съпътстват протеста на българските превозвачи. Около 400 камиона и шофьорите им изкараха нощта на пътя пред Капитан Андреево заради безпрецедентната блокада на границата с Турция. Тя пък вече е довела до първата малка победа за протестиращите превозвачи, които са получили писмо от Европейската конференция на министрите на транспорта.

 

„Заключението на специалистите, на администратора, е, че няма нарушение от българска страна”, заяви председателят на Сдружението на организациите в автомобилния транспорт Койчо Русев.

 

Според писмото спирането на българските камиони на турската граница заради липса на печат или неспазване на определен брой дни за превоз е неправомерно. Турските власти обаче тормозели българските шофьори непрекъснато. Според Койчо Русев основната причина е да си защитят интереса на своите превозвачи.

 

Българските превозвачи са категорични, че докато не получат писмено уверение от турската страна, че рестриктивните мерки ще спрат, няма да пуснат движението. В същото време стотиците чакащи на пътя са без храна и тоалетна. Казват, че трудно ще издържат още един ден.

 

Подробности за блокадата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Димитър Иванов.