Съдът възстанови на поста Христо Бозов

Кметска въртележка във Варна – Христо Бозов отново е временен кмет на града. Административният съд отмени избора на Димитър Николов. На 29 април Общинският съвет изненадващо смени временния градоначалник, избран след оставката на Кирил Йорданов. Тогава от ГЕРБ твърдяха, че Бозов бавел исканите от хората реформи.

 

За пръв път в новата си история Варна осъмна без кмет, пък бил той и временен. До обед в общината вървяха спешни консултации с юристи. Не се знаеше и ще има ли кой да подпише документите за провеждане на частичните избори за кмет на 30 юни. По обед обаче всички си отдъхнаха.

 

„Към днешния ден подписващият като кмет на община Варна следва да бъде доцент Христо Бозов”, каза и.д. председател на Общинския съвет Владимир Тонев.

 

„Ако се кандидатирам, то пак има уреден от закона начин за избор на временно изпълняващ длъжността кмет на Варна. Така че всички тези изисквания ще бъдат спазени, за да може в града да има кмет, който да изпълнява тези функции” коментира самият доц. Христо Бозов.

 

Тепърва в съвета ще решат - обжалват ли съдебното решение и ще предложат ли нови идеи за временен кмет.

 

След близо 14-годишно управление на Кирил Йорданов, табелата на кметския кабинет остана празна. Не се знае след сряда и след сесията дали тук няма да влезе трети временно изпълняващ длъжността градоначалник.

 

В същото време се оказа, че спешната смяна на Бозов, не била предварително консултирана с юристите на местния парламент. Освен това дали документите, подписвани от Николов, са валидни, тепърва ще става ясно.

 

Повече по темата ще научите от видеото.

 

Репортер: Искра Урумова