Лидерът на ГЕРБ вижда изход в нови избори, БСП - в програмно правителство

Датата 21 май беше предложена и одобрена от почти всички политически партии. И въпреки че консултациите бяха за насрочването й, на влизане и излизане лидерите говориха за плановете си.

 

Лидерът на ГЕРБ вижда изход в нови избори, докато останалите се обединяват около идеята за експертно правителство - може ли обаче четирите партии все пак да не се разберат и правителство да не бъде съставено?

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остава категорично на позицията, че изборите трябва да се касират. Въпросът ще бъде обсъден с юристи. Партията вече се консултира с бившия конституционен съдия Георги Марков.

 

Борисов допълни, че бе било по-добре да се проведат още едни избори. Така ще има възможност в парламента да влязат и по-малки партии. Идеята получи и критика, и подкрепа.

 

Въпреки, че повечето от партиите се обединиха около евентуално програмно правителство, има неизчистени въпроси преди да са започнали разговорите.

 

Спънка се оказват и самите разговори и евентуалната подкрепа на бъдещия експертен кабинет.

 

Според левите вече има конкретни идеи за състава на евентуално правителство. От ДПС, обаче, не са чували за това.

 

Консултациите в президентството изненадващо бяха предшествани от посещение на служебния премиер Марин Райков - така и не стана ясно какво е правил при държавния глава.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.