От ГЕРБ съобщиха, че ще бойкотират гласуването като откажат да се регистрират

Парламентът ще гласува правителството, предложено от Пламен Орешарски. На редовното си заседание депутатите ще подкрепят или пък отхвърлят, както кандидатурата на самия министър-председател, така и на министрите, посочени от него. Народните представители ще трябва да одобрят и новата структура на Министерския съвет.


В новия кабинет ще има двама вицепремиери – единият ще е с ресор правосъдие – това е Зинаида Златанова, а другият ще отговаря за социалната политика. Кой е той ще стане ясно след няколко седмици.


Предвижда се създаването на ново министерство, което да отговаря за инвестиционните проекти, а туризмът да се отдели в агенция.  До гласуването на кабинета „Орешарски” се стигна след като ГЕРБ се отказа от създаване на правителство и върна мандата, а вчера "Коалиция за България" предложи проектокабинет от 18 министри.


От ”Атака” зависи дали правителството на Орешарски ще бъде избраноНа тържествената церемония са поканени президентът, висши магистрати, дипломати, както и всички министри от служебното правителство. Ако новите министри получат подкрепата на депутатите, се очаква старите и новите управляващи да се върнат в сградата на Министерския съвет – за предаване и приемане на властта.


Засега категорична подкрепа за кабинета на "Коалиция за България" са заявили само от ДПС, която, заедно с левицата, осигурява 120 гласа.


От ГЕРБ съобщиха, че ще бойкотират гласуването, като откажат да се регистрират. Решението за това как ще гласуват, от „Атака” пък ще вземат непосредствено преди заседанието на парламента.