В Рио де Жанейро и столицата се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи

Десетки хиляди бразилци протестират в повечето големи градове на страната срещу повишаването на цените на градския транспорт и разходите по Световната купа по футбол, на която Бразилия ще е домакин следващата година. В Рио де Жанейро и столицата Бразилия се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи.


Напрежението ескалира пред местния парламент в Рио де Жанейро в края на стохиляден протест. Група демонстранти изстреля фойерверки по полицията и запали кофи за боклук. Полицаите в сградата на местния парламент на Рио отвърнаха със сълзотворни гранати и гумени куршуми.


В столицата Бразилия най-малко 200 демонстранти се качиха върху покрива на Националния парламент. По данни на полицията в цялата страна демонстрираха общо над 200 000 души.
Протестите са организирани в социалните мрежи и не са свързани с политически сили. Повечето демонстранти са млади хора от средната класа.


Протестното движение в Бразилия започна миналата седмица срещу повишаването на цените на билетите за автобуси, влакове и метро в Сау Паулу, след което обхвана и други градове.