Британските кралски особи са на визита у нас по покана на президента

Принц Едуард и съпругата му принцеса Софи, които са на посещение у нас, посетиха Центъра за обществена подкрепа „Света София”. Визитата е част от международна благотворителна инициатива на британското кралско семейство с цел да подкрепи деца в риск.


Във фокусът на посещението на кралското семейство в Центъра за обществена подкрепа беше прощъпулникът на малкия Сашко. Той е роден със Синдрома на Даун, а днес извървя поредната си стъпка към откриването на света.


За да бъде спазена традицията официалните гости оставиха предмети символизиращи различни умения и професии. След кратки колебания първото нещо, което попадна в Сашко беше калкулатор.


Гостите от кралското семейство бяха запознати и с процеса по извеждане на деца от институциите.


„Приетият план за деинституционализация на всички деца и закриване на всички приемни институции за над 6500 деца за 15 години - може и ще бъде изпълнен”, обяви президентът Росен Плевнелиев.


През 2007 г. Столична община е получила от държавата седем дома за деца, лишени от родителски грижи. Тогава в тях били настанени около 515 деца.


„Само за последните три години успяхме да закрием два, като броят на децата в тези домове намаля наполовина и те са вече 230”, заключи столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Повече по темата гледайте във видеото.