Бобева е била министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски

Новият вицепремиер в правителството да бъде Даниела Бобева ще предложи министър-председателят Пламен Орешарски

 

Той обясни, че в сряда ще внесе в Народното събрание предложението за вицепремиер, който ще покрива икономическата тематика. 

 

„Ще бъде без портфейл, но с много отговорности по координацията на икономическите политики, чуждестранните инвестиции”, уточни Орешарски. Той изтъкна, че  Бобева е директор в БНБ, преподавател е в УНСС. 

 

Даниела Бобева завършва Висшия икономически институт „Карл Маркс“. От 1990 година е доктор на икономическите науки, а през 1991-1992 година работи като началник на отдел „Заетост и пазар на труда“ в Министерството на социалните грижи. 

 

Между 1993 и 1994 е директор на Икономическата програма към Центъра за изследване на демокрацията.

 

При управлението на Жан Виденов Бобева е член на комисията за чуждестранни инвестиции към Министерския съвет, председател на Агенцията за чуждестранни инвестиции и директор на дирекцията за международно сътрудничество към Българската народна банка.

 

През февруари 1997 е назначена за министър на търговията и външноикономическото сътрудничество в служебния кабинет на Стефан Софиянски.

 

През 1998 година Бобева е изпратена в Черноморската банка за търговия и развитие в град Солун, един от основните акционери в която е българското правителство. Там тя достига до поста вицепрезидент.

 

През 2001 година Даниела Бобева става един от учредителите на Съюза на свободните демократи, оглавяван от Стефан Софиянски. 

 

Между 2003 и 2007 година отново ръководи Дирекция „Международни отношения и европейска интеграция“ в Българската народна банка.