Днешният протест е кратък, демонстрантите готвят целодневна акция за сряда

Днес е поредният ден на протести срещу кабинета на Пламен Орешарски. Около стотина недоволни се събраха тази сутрин „на кафе пред парламента”. Митингът им продължи около час, след което се разотидоха. По-късно в 18:30 за пореден път ще се проведе и традиционният протест на пл. "Независимост".

 

Протестиращите отново призоваха за оставката на програмното правителство, подкрепено от "Коалиция за България" и ДПС. Някои от тях споделиха пред Нова ТВ, че не са доволни от плановете на правителството за актуализация на бюджета.

 

Недоволство от бюджетаВ началото на 19-ия ден на протестите, избухнали след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, демонстрантите не бяха заредени със зеленчуци, за разлика от миналата седмица, когато замеряха парламента с домати, а някои депутати бяха уцелени с яйца.

 

До среща между протестиращите и народните представители не се стигна, тъй като днес Народното събрание не заседава. В сградата на парламента обаче започна дискусия за това каква избирателна система да заработи в България. В нея се включиха експерти и представители на Комисията по взаимодействие с гражданските организации в парламента. Форумът, който се провежда в пленарната зала, е част от предстоящото изработване на новия Изборен кодекс.

 

Дискусия по Изборния кодексИ докато тазсутрешният протест продължи едва около час, намеренията на протестиращите са утре да блокират Народното събрание. Заканата им е да дойдат още в 8 часа пред парламента и да останат до 22 часа.

 

Иначе обстановката в България ще бъде обсъдена в Европейския парламент днес. Дебатът е по предложение на Европейската народна партия.