В дискусията ще участва и президентът Росен Плевнелиев

Публична среща с представители на граждански организации ще проведе еврокомисар Вивиан Рединг, която е на посещение у нас. Идеята на срещата е да се обменят мнения за икономическата криза, за правата на гражданите в Европейския съюз и бъдещето на съюза.

 

Смисълът на така наречения граждански диалог е да насочи и улесни Еврокомисията при бъдещи реформи, законодателни инициативи и планове на съюза, както и при подготовката на изборите за Европейския парламент през 2014 г. В дискусията ще участва и президентът Росен Плевнелиев.

 

Междувременно онлайн петиция до комисар Рединг събра повече от 6 000 подписа

 

Подписалите я настояват Европейската комисия да вложи всички свои инструменти за осигуряването на демократичен изход от политическата криза в България. В интервю за Нова ТВ Вивиан Рединг заяви, че оттук нататък ситуацията зависи от самите българи.

 

„Комисията има няколко задължения, но вие - също. Как работят партиите помежду си, колко сериозно политиците приемат гражданите, честно ви казвам, е нещо, което трябва да вземете в свои ръце. Решението зависи от вас. Аз ясно заявих колко е важно са бъдат чути гражданите, да се изкорени корупцията, да се подсилят съдебната система, законодателната и изпълнителната, но вие българите трябва да решите вашите български проблеми.”

 

Цялото интервю на Рада Богданова с Вивиан Рединг ще бъде излъчено тази събота в предаването "Събуди се".