В обществено допитване, хората заявяват, че са срещу изграждането на кариерата

Жителите на Каблешково се обявиха против изграждането на каменна кариера само на метри от домовете им. В градчето, което се намира на 10 километра от Поморие, се противопоставят на намерението на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да проучва и добива подземни богатства в землището на Каблешково.


В обществено допитване хората в Каблешково заявиха, че са срещу изграждането на каменна кариера. Според идеята, тя трябва да бъде в района на връх Малка биберна, който е само на 100 метра от къщите им.


„Много се притеснявам, защото вижте къде живея – под камъните. Това значи, че щом започне, ще дойдат в моята къща”, обяснява притеснена Донка Петрова- жител на Каблешково.


Връх Малка биберна е с уникална природа, разказват хората. До него се намира едно от най-големите находища на диво кокиче. Мястото е любимо и на ловците от района.


„Няма трезво мислещ човек в Каблешково, който да иска тази кариера. Нали се сещате, че тук ще ни нарушат инфраструктурата с тези тежки камиони, когато започнат взривовете. Ще има изключително голям шум”, обяснява кметът на Каблешково Елена Бояджиева.


Според местните ще бъде унищожена част от историята им, защото специалисти разказват, че от този връх Цар Симеон е наблюдавал битката при Ахелой. Затова в Каблешково започват събирането на подписка.


„Искрено се надявам, че министъра ще се вслуша в желанието на хората, защото това не е първата кариера която искат да се изгради. Миналата седмица това се случи в град Ахелой, пак в землището и много близо до града”, разказва кметът на Община Поморие Иван Алексиев.


Тогава общината е подала жалба до Върховния административен съд. Сега е готова да подаде втора, ако бъде задействана процедурата и в Каблешково.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова