Националният съвет на БСП обсъжда плана на кабинета „Орешарски”

Планът на правителството на Пламен Орешарски е акцент в заседанието на Националния съвет на БСП, обяви финансовият министър Петър Чобанов. 

 

Засега остава неясно дали планът предвижда увеличение на заплатите и откога. Трудовото възнаграждение може да се вдигне още от следващата година, ако „бюджетът позволи”, изрази надежда Чобанов, без да конкретизира за какво увеличение става въпрос. Той уточни, че това зависи от възможностите на хазната.

 

Планът на кабинета „Орешарски” ще бъде представен следващата седмица пред Народното събрание. Евентуално увеличение на надниците обаче трябва да бъде обсъдено в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Последният опит на изпълнителната власт да го свика около актуализацията на Бюджет 2013 обаче беше неуспешен, след като представителите на работодателите и единият от водещите синдикати не се явиха.

 

В специално изявление в четвъртък премиерът Пламен Орешарски обяви, че правителството има ясен план от стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на хората, на бизнес средата и демократизирането на управлението.