На трето място се нарежда Реформаторският блок, който привлича подкрепата на 7.6% от избирателите

Ако изборите бяха днес, БСП ще бъде първа политическа сила, изпреварвайки ГЕРБ. Това показват изчисленията за обществените нагласи в навечерието на първите 100 дни на кабинета "Орешарски", сочи изследване на "Алфа Рисърч". Проучването е проведено в периода 19-27 август, сред 1028 граждани чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.

 

Междувременно подкрепата за правителството и премиера остава на нивото, от което стартира - 23% и 29%. Двоен е ръстът на отрицателните оценки за дейността им, сочат данните на агенцията.

 

В началото на есента БСП има лек електорален превес 18.4% над ГЕРБ с 15.6% подкрепа. Реформаторският блок привлича подкрепата на 7.6% от общия брой избиратели. 

 

ДПС поддържа традиционните си позиции - 5.8% от пълнолетните жители на страната, които се отличават с висока мобилизация за участие в евентуални избори и с изключително силна идентификация с кабинета "Орешарски". В нишата на националистическия вот „Атака” губи подкрепа, спадайки до 1.5% и отлив на симпатизанти към НФСБ 3.1%.