Министър-председателят е на работно посещение в китайския град Далиен

Възможно е всякакво развитие на конфликта в Сирия”. Това коментира премиерът Пламен Орешарски в китайския град Далиен. Там той се срещна с председателя на Държавния съвет на народната република Ли Къцян. Кризата в Сирия не беше коментирана от двамата лидери по време на работната им среща. Те обаче обсъдиха възможностите за икономическо сътрудничество между двете държави.

 

Пламен Орешарски отново подчерта позицията на правителството, че конфликтът в Сирия трябва да намери мирен изход. Въпреки това не изключи нито един сценарий за развитие на кризата.

 

„Всичко може да се очаква като развитие. Но аз продължавам скрито да се надявам на политическо разрешаване на кризата”, коментира Пламен Орешарски.

 

Премиерът припомни, че българската позиция за Сирия съвпада с тази на външните министри на Европейския съюз. Конфликтът обаче не попадна в дневния ред на срещата му с китайския премиер. Край брега на Жълто море двамата обсъдиха как да повишат стокообмена между двете страни, както и възможностите за повече китайски инвестиции у нас. От Ли Къцян Пламен Орешарски получи и конкретен съвет.

 

В лятната резиденция на Ли Къцян двамата лидери се договориха още голяма част от инвестициите на Китай към Европа да минават именно през България.

 

„България е малка икономика на фона на Китай. Дори не е полезно пътят на Китай към Европа да минава през България, но в отделни сектори китайски инвестиции биха спомогнали и за оживяването на нашата икономика”, каза Орешарски.

 

Като такива сектори двамата са очертали инфраструктурата, железопътния транспорт, високите технологии и туризма. Целта е броят на техните туристи в България да скочи в пъти, защото сега едва около 3 хиляди китайци посещават страната ни годишно. Предвижда се и директна самолетна линия – София – Пекин.

 

Ли Къцян е приел поканата на Орешарски да посети България и най-вероятно още следващата година китайският премиер ще върне визитата. За да види лично, както сам я определил, „страната на розите”.