Такава позиция може да бъде изкована в парламента, смята президентът

До края на тази седмица България, в лицето на правителството и президента, ще има ясна и категорична обща позиция по ситуацията в Сирия. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на 11-ата конференция  за сигурността в Югоизточна Европа. 

 

Освен това президентът обяви, че съвсем скоро българската прокуратура може да повдигне обвинения на извършителите на терористичния акт в Сарафово.

 

Президентът Росен Плевнелиев призова поне 1,5% от брутния вътрешен продукт на страната ни да се отделя за министерствата на отбраната, вътрешните работи, както и за ДАНС. Причината е, че по-малкото пари в сектора могат да доведат до застрашаване сигурността ни.

 

„Ние също преживяхме своя 11 септември, видяхме от първо лице нечовешката същност на тероризма. Разследването на атентата в Сарафово е на своята финална права за предявяване на обвинения на виновниците за него. Днес се надявам да сме по-подготвени за тези ситуации”, заяви Плевнелиев. 

 

Президентът обаче не беше напълно убеден, че държавата ни е подготвена за реакция на ситуацията в Сирия.

 

„България трябва да има единна и обща позиция, а ние имаме най-различни коментари и интерпретации на различните политици. Не само големите сили и ЕС, но и държави като Албания и Румъния излязоха с категорични позиции, а България все още не е стигнала до това ниво. Но аз съм оптимист, че ще я намерим”, заяви президентът. 

 

Росен Плевнелиев каза, че все още не е настъпил моментът да свика Консултативният съвет за национална сигурност, защото ситуацията в Сирия е изключително динамична и непредсказуема.