Китайски бизснесмен номер едно пък обеща до края на годината да посети страната ни

Премиерът Пламен Орешарски покани най-богатия според „Форбс” китайски предприемач да прави бизнес в България. Пред него той подчерта, че моментът за инвестиране в нова Европа е сега. В третия ден на работната си визита в източната държава министър-председателят се включи в откриването на Световния икономически форум в град Далиен, известен като Летния Давос.

 

Уан Дзиенлин притежава в сметката си над 14 милиарда долара. При срещата си с него българският премиер похвали туризма у нас, СПА-индустрията и розовото ни масло. Китайски бизснесмен номер едно обеща до края на годината да посети страната ни, за да се запознае на място с възможностите за инвестиции.

 

След срещата Орешарски подари на домакина реплика на най-старото злато, обработено у нас, а Уан Дзиенлин върна жеста със свитък, правен от първия китайски калиграф. По-късно българският премиер се срещна с президента на една от най-големите банки в Китай. Двамата се договориха за по-облекчени условия за китайските предприемачи, които инвестират у нас. 
 

Двамата обсъдиха и как да облекчат условията за теглене на заем за български предприемачи, отпускан от китайски банки. Преди година правителството в Пекин отпусна кредит от 10 милиарда долара, с която да се насърчи бизнесът в страните от Централна и Източна Европа. Заради тежките условия обаче много малко предприемачи успяват да се възползват от заема.


Възможностите за сътрудничество на България Пламен Орешарски обсъди и по време на откриването на Световния икономически форум. Най-мащабната среща на бизнеса в Азия, известна като Летния Давос събра, над 1600 представители от 90 страни.