Министър Петър Чобанов подкрепи мнението

Социалните партньори трябва да намерят решение на това от кога и с колко ще се вдигне минималната работна заплата. Това обясниха премиерът Пламен Орешарски и министърът на финансите Петър Чобанов. Вече се обсъждат параметрите на проекто-бюджет 2014. Ще се търси оптимизация на разходи, но все още не е ясно къде ще има повече пари.

 

Ще се съобразим с това, което работодателите и синдикатите се споразумеят”, обеща премиерът Орешарски. „Смятам, че е нормално да бъде увеличена минималната работна заплата от следващата година, с колко ще бъде увеличена обаче е въпрос на разговори в рамките на тристранния диалог. Трябва да се прецени как ще се отрази увеличаването на минималната работна заплата върху заетостта и потреблението”, коментира от своя страна финансовият министър Петър Чобанов.

 

Той обясни, че при подготовката на бюджета за следващата година образованието ще бъде приоритет за правителството, но това не означава непременно, че към парите за образование ще се добави голямо количество средства. "Трябва да разглеждаме бюджета за следващата година по един нов начин, а именно как да оптимизираме съществуващите разходи, така че да освободим възможност за допълнителни разходи, които ще изразяват приоритетите на правителството", заяви Чобанов.

 

"Аз изпратих писма до министрите, с които ги попитах къде те виждат възможности за оптимизация и съответно какви нови политики биха предложили за подобряване на общото благосъстояние и за увеличаване на икономическия растеж. Образованието е един от основните фактори за икономически растеж, не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план", съобщи той. Финансовият министър обеща да внесе в срок бюджета за следващата година.

 

"Без да тръгне икономиката, не можем да имаме оптимистични очаквания, надявам се, че третото тримесечие ще бъде по-добро от второто, а четвъртото по-добро от третото", каза Чобанов. "Ще направим всичко възможно да има коледни добавки, но това е въпрос на конкретни разчети и възможности, които няма как да дойдат без икономическия растеж", уточни той.

 

На въпрос как ще коментира последните сигнали за нарушения в енергетиката, премиерът Пламен Орешарски отговори: "с икономическия министър сме дискутирали, че докладът е на вниманието на главния прокурор, нямам друг коментар", предаде БГНЕС.