За първи път една от процедурите ще влезе в ефективна съдебна фаза

Четиринайсет наказателни процедури се водят от Европейската комисия срещу България в областта на околната среда, съобщи екоминистърът Искра Михайлова.

 

За първи път една от процедурите ще влезе в ефективна съдебна фаза и страната ни най-вероятно ще понесе сериозни санкции.

 

България ще отговаря за това, че нанася вреда върху популацията на червеногушата гъска в защитена зона "Калиакра". Птицата е изчезващ вид в световен мащаб. Цялата зимуваща популация е у нас - в район, който е апетитен и за инвеститорите във ветрогенератори.

 

През последните години държавата е разрешила издигането на стотици ветрогенератори на такива места, въпреки че е в разрез с евродирективите. В района на Калиакра това е направила Варненската регионална инспекция по околната среда и водите, разказва министър Михайлова.

 

През лятото миналата година еврокомисарите дадоха ултиматум страната ни да спази директивите и ако трябва да наложи демонтаж на генераторите.

 

„До този момент правителството не е предприело действия, които да са в съответствие с евроизискванията”, обяснява Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците.

 

Оказва се, че е в ход изграждането и на нов ветропарк в района на Калиакра. Той вече получи положителна екооценка от регионалната екоинспекция, която екоминистерството отмени. В полза на инвеститорите обаче се произнесе Върховният административен съд. Ако проектът тръгне, той ще е следващият, за който страната ни ще плаща санкции.

 

Искра Михайлова обеща България да спази директивите на Европа. Михайлова обеща да забрани всякакво строителство в района, където зимуват червеногушите гъски. Ако това не стане, съвсем скоро България ще трябва да плаща солени глоби, които по аналог с други държави възлизат на стотици хиляди евро дневно.