Нужни са спешни мерки за предотвратяване на кризата

Според Реформаторския блок управляващите водят страната към нова Виденова зима, затова предлагат спешни мерки за преодоляване на кризата и подобряване стандарта на живот. Целта на програмата е да се изхвърли мафията от държавата и да се спре източването на публични средства.

 

От Реформаторския блок предлагат радикални реформи, които могат да дадат резултат още след първите три месеца. „Освобождаваме напълно бизнес инициативата и минаваме към последващ контрол, тоест, контролът на администрацията се движи паралелно с тази инициатива”, каза Димитър Бъчваров от ДСБ.

 

Целта на икономическата програма на десните е икономиката не само да заработи, но и да нарасне с не по-малко от три процента. За справянето с работещите бедни десните предлагат да се осигури един необлагаем минимум на доходите на хората, без това да наруши балансите в бюджета. „Техниката е не чрез несъбиране на данъци, а чрез възстановяване на данъците след това”, заяви Евгени Кънев от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

 

Десните предложиха и завършване на пенсионната реформа  със законодателни мерки. „Всеки човек ще може да се пенсионира тогава, когато пожелае, при определени условия за това как се пенсионира и какво прави”, обясни Иван Стамболов от Движение "България на гражданите".

 

Предвиждат се и мерки за енергийна независимост и сигурност. ДКЕВР да се избира от парламента, да е независим от правителството и ежегодно контролиран от сметната палата.

 

Реформаторите са категорични, че в рамките на един мандат, тези промени ще осигурят европейски стандарт на живот на българските граждани.