30 милиона лева ще са нужни за посрещане на бежанския поток до края на годината

Очаква се сирийските бежанци у нас да се увеличат до 11 хиляди към края на годината, ако потокът се запази, прогнозира вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той отново отхвърли възможността за затваряне на границите ни за бежанци. При нужда ще се търси помощ за прехвърляне на част от сирийските граждани в трети страни.

 

По груби сметки около 30 милиона лева ще са нужни за посрещане на бежанския поток до края на годината.

 

Контактуваме и с външните ни партньори – включително с Европейската комисия, за да обезпечим поне частична финансова помощ за справяне с този проблем. Има проблеми, но се справяме с тях”, категоричен бе министър-председателят Пламен Орешарски.

 

Според вътрешния министър, предстои да се ускорят допълнително процедурите по издаване на бежански статут. „Да изравним количеството от търсещи закрила на входа и тези, които получават статут, така че да не разширяваме повече статута на местата за настаняване. Вярвам, че капацитетът да обработваме по около 200 души на ден ще е достигнат до около месец”, заяви Йовчев.

 

Междувременно, заболелите сред бежанците в момента са по-малко от 20 души, отчитат здравните власти. Според експертите, засега няма опасност от епидемии.

 

Нивото на заболеваемост е много ниско сред бежанците. В някои отношения дори е по-ниско, съпоставено с нашето население от тези райони. Разбира се, обаче, рискове има. Те се крият в това, че потокът продължава – между 100 и 200 души дневно” казва главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев.

 

Всички деца, подлежащи на имунизация – общо около 600, ще бъдат ваксинирани още от началото на следващата седмица.