Причината е строителството на биоелектроцентрала

Строеж на биоелектроцентрала вдигна на бунт жителите на пловдивското село Черничево. Опасенията на местните хора са, че зад гръмкото инвестиционно намерение се крие изграждането на същински екарисаж, в който ще се изгарят и разлагат умрели животни и растителни отпадъци. Освен за евентуално екологично замърсяване в района, жителите на селото се страхуват и за здравето си.

 

Социалният мир в село Черничево е на път да се взриви, ако започне строежът на биоцетралата. Още отсега хората се канят с жива верига да спрат инвестиционното намерение, защото по думите им то застрашавало живота им.    

 

В решението на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив ясно е записано, че за производството на биогаз инвеститорът ще използва биомаса от растителни субстанции 24 хиляди тона годишно и 2500 тона животински отпадъци. Според екоинспекцията не се налага да бъде направена предварителна екооценка за въздействието на околоната среда, тъй като този начин за произвеждане на енергия бил безопасен.

 

Освен протестна подписка, жителите на селото обжалват в момента в Административния съд решението на Пловдивската екоинспекция за изграждането на биоцентралата. Подали са жалба и в прокуратурата, но са гневни и на кмета, защото не заставал на тяхна страна.

 

Кметът на село Черничево обясни, че строежът на биоелектроцентралта не зависи от него и че не той подписва разрешителните. Но въпреки това  смята, че заводът не е опасен за селото и гледа на инвестицията като носител на финансови приходи за селото. 

 

Заводът, който ще произвежда ток от животински и растителни отпадъци, ще бъде построен на мястото на някогашната кравеферма на селото. Инвеститорът ни уверява, че това, което ще прави, е напълно безопасно.

 

Местните жители се заканиха, че започне ли строежът, ще предприемамат гражданско неподчинение и ще блокират пътя Пловдив - Хисаря.

 

Репортер: Благой Бекриев