БСП и ДПС дадоха обещание на обществото и трябва да го изпълнят, каза Антоанета Цонева

Няма значение дали предстоят избори, или не – БСП и ДПС са дали обещание. Това е част от политическия цикъл, а те са длъжни да изпълнят очакванията на гражданите. Трябва да има повече почтеност в политическия живот", каза председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, която гостува в студиото на „Здравей, България”, за да коментира темата с държавните субсидии.

 

България е европейската държава с най-големи партийни субсидии – всяка партия прибира по 12 лева на глас. В предизборните кампании бяха чути обещания промяна в това. Оказва се, че вероятно партиите са излъгали, защото няма и помен от промяна в партийните субсидии.

 

От настоящите управляващи партии ГЕРБ получават по 13 милиона лева от държавата, БСП – 11,5 милиона, ДПС – 4,4 милиона и „Атака” – 3,1 милиона.  

 

Когато се гледаха промените в Закона за политическите партии, се направиха много твърди обещания от страна на БСП и ДПС, че ще преразгледат държавната субсидия. Георги Кадиев от БСП го предложи тогава, но те го отхвърлиха с довод, че ще бъде разгледан в момента, в който ще се обсъжда държавният бюджет”, припомня Цонева. 

 

В Европа субсидията средно е около 3,5 евро на глас. В Италия беше 4, сега е 2. Всъщност целта не е партиите да нямат достъп до публичен ресурс, а да отговарят на очакванията на хората. Гражданското общество трябва да настоява за почтеност в политиката. След като са дадени обещания, трябва да бъдат изпълнени”, допълва тя.

 

ДПС внесоха Закона за ограничаване на офшорните компании в политическия живот, с довод, че го правят заради обществените очаквания. Нека сега да направят същото и за субсидиите. Не трябва партиите да бъдат лишавани от държавните субсидии, а просто те да бъдат намалени до прилични размери, съответстващи със стандарта на живот у нас”, казва Антоанета Цонева.

 

Предложението на „Атака” да отпаднат държавните субсидии за извънпарламентарните партии е несправедливо. Трябва да се намери друг подход”, завърши експертът. 

 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.