Недоволството е срещу плановете на общината да работи само с общинския превозвач, осигурявайки му и нови автобуси

Над 100 души, работещи в градския транспорт на Варна, излязоха на протест пред общината от страх, че ще загубят работата си. Причината – въвежда се нова транспортна схема на града, при която официален превозвач остава общинската фирма „Градски транспорт“. 

 

Частната фирма-превозвач ще трябва тепърва да спечели своите линии чрез обществена поръчка. Първоначалната заплаха, че половината от автобусите ще спрат да се движат за час, не бе изпълнена, но десетки коли се движат с табели „протест“.

 

Кметът Иван Портних покани представители на недоволните на среща, но те поискаха в нея да участват всички. Общият страх – след въвеждането на схемата не е ясно колко линии ще обслужват и дали фирмата ще оцелее.

 

Според кмета европейските изисквания налагат официален превозвач да е общинската фирма, а чрез проекта градът ще получи 150 милиона лева за нова транспортна схема.

 

Недоволните поискаха кметът и ръководството на фирмата да обсъдят бъдещето на работните им местаНедоволните и общинското ръководство се разбраха до следващата им среща протест на автобусите да няма

 

Репортер: Искра Урумова