Около тази позиция се обединиха Франция и Германия на срещата на върха на ЕС

Трансатлантическото сътрудничество е изключително важно, но трябва да се съгласуват нови правила за връщането на взаимното доверие. Около тази позиция се обединиха евролидерите на срещата на върха на Европейския съюз, която премина под знака на скандала с електронно подслушване на редица държавници от страна на американските тайни служби.


Франция и Германия настояха до края на годината със Съединените щати да бъдат съгласувани нови правила за следене. Френският президент Франсоа Оланд поясни, че „залогът е запазването на отношенията със Съединените щати”, но посочи, че „доверието трябва да бъде възстановено и подсилено”.


Ангела Меркел, за която се предполага, че е станала обект на подслушване, беше категорична, че очаква действия, а не извинения от Вашингтон. Въпреки подозренията и кризата с доверието, европейските лидери посочиха, че  доброто партньорство надделява над дълбокото разочарование.


В същото време обаче британският вестник „Гардиън” направи нови разкрития на базата на секретни документи, предадени на изданието от бившия сътрудник на Американската агенция за национална сигурност Едуард Сноудън. От материалите става ясно, че агенцията е следила телефонните разговори на поне 35 световни лидери. Имената им засега не са огласени.


В отговор на публикацията, индийският премиер Манмохан Сингх побърза да успокои своите съграждани, че няма как да е в групата на подслушваните от американското разузнаване политици. Успокоението за 81-годишния политик идвало от факта, че той не използва мобилен телефон и дори няма лична електронна поща.